Обама призова кредиторите да помогнат на Гърция – СНИМКИ

Президентът на САЩ Барак Обама призовава кредиторите на Гърция да помогнат на страната и да я поставят на устойчив път на възстановяване.

Гърция ще продължи да има подкрепата на САЩ и едновременно с това ние ще продължаваме да призоваваме кредиторите да предприемат стъпките, необходими на Гърция по пътя ѝ на устойчиво икономическо възстановяване“, заяви Обама по време на речта си в Атина, съобщи „Фокус“.

„Докато Гърция продължава да прилага реформите, МВФ заяви, че намаляването на дълга ще е необходимо, за да може Гърция да се върне към икономически растеж. Фондът е прав“, заяви президентът на САЩ.

Гърция вдъхнови света да приеме бежанците

Американският президент Барак Обама заяви, че гръцкият прием на бежанци е вдъхновил света, но страната не може сама да се справи с проблема.

„Само един истински колективен отговор от Европа и света може да реши въпроса със стотиците хиляди бежанци, бягащи от насилието в Близкия изток. Нежеланието на много други страни от ЕС да приемат бежанци остави над 60 000 мигранти блокирани в Гърция, като много от тях живеят в препълнени лагери, разпръснати из цялата страна. Не може да се очаква от Гърция да носи сама това бреме, каза Обама, цитиран от АП и БТА.

Той изрази увереност, че ангажиментът на САЩ в НАТО ще продължи. Това включва обещанието на САЩ да защитава всички съюзници на Североатлантическия договор.

Последната важна реч на Обама е в Гърция

Държавният глава изтъкна, че това вероятно е неговата последна важна реч в чужбина като президент. Той посочи, че след неговите 8 години като президент, той все още вярва, че народите от всички страни споделят желанието да контролират собствения си живот и общности. Обама каза, че тези стремежи са универсални.

US President Barack Obama visits Acropolis Museum

Барак Обама обиколи музея на Акропола заедно с неговия президент – професор Димитриос Пандермалис, изтъквайки, че мраморните бюстове и статуи са много „красиви“. Същевременно американският президент изрази благодарност към Гърция за „запалването на пламъка“, който се превърна в съвременната демокрация, предаде ДПА.

US President Barack Obama visits Acropolis

- реклама -