Обама Гърция глобализация неравенство протести

Обама: Неравенството е едно от основните предизвикателства пред демокрациите в света

Глобализацията се нуждае от корекции

Неравенството в глобализираната икономика е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени демокрациите по света. Това заяви американският президент Барак Обама в реч в Атина.
„Неравенството сега представлява едно от основните предизвикателства пред нашите икономики и нашите демокрации“, подчерта Обама.

Обама Гърция глобализация неравенство протести

Гглобализацията е дала много икономически ползи на света, но се нуждае от „корекции в курса си“, за да се справи с растящото неравенство между богати и бедни.

Обама Гърция глобализация неравенство протести
„Световният път на глобализацията изисква корекции в курса си“, заяви Обама.

Президентът на САЩ  посочи на световните лидери по време на посещението си в Атина, че „хората трябва да знаят, че гласът им е чуван“.
Обама заяви, че все повече хора се чувстват отдалечени от своите правителства и институции. Той добави, че глобализацията води до растеж на „трибализма и национализма“, които водят до недоверие към институциите.
Обама защити ЕС, наричайки го едно от най-големите постижения в европейската история.
Той предупреди световните лидери да направят правителствата по ефективни и да се борят с корупцията, за да възвърнат доверието на гражданите си.

Американският президент продължава европейската си обиколка към Берлин.

Протести на левите

Силите на гръцката полиция за борба с безредиците използваха снощи в Атина сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат около 3000 души с левичарски възгледи. Те протестираха срещу посещението на американския президент Барак Обама.

Обама Гърция глобализация неравенство протести
Най-малко четирима души бяха арестувани, а една жена бе леко ранена при сблъсъците, които станаха на голямо разстояние от мястото, където се провеждаха срещите на Обама.
Левичарските и анархистките групи, които организираха протеста, планираха да стигнат до американското посолство в Атина, но властите забраниха демонстрациите в голяма част от града.

Обама Гърция глобализация неравенство протести
Около 5000 привърженици на Комунистическата партия участваха в отделен мирен протест в центъра на Атина, а 1000 души протестираха в Солун.

- реклама -