Обама

Обама: „Ислямска държава” губи позиции

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че „Ислямска държава” вече е загубила повече от половината си територия в Ирак, а губи позиции и в Сирия.

Обама говори след заседание на Националния съвет по сигурността относно борбата с групировката. Причината за него е нападението в гей-клуб във Флорида, при което радикализирал се американски мюсюлманин от афганистански произход застреля 48 души и рани още 50, преди да бъде убит от полицията.

„Накратко, коалицията ни продължава да напада. „Ислямска държава” се защитава”, заяви Обама.

По-рано интернет медии, свързани с групировката, съобщиха, че лидерът на групировката Абу Бакр Ал-Багдади е бил убит при американска бомбардировка над Рака в Сирия. Към момента Запада все още не потвърждава тази информация.

В изказването си Обама изрази солидарност с ЛГБТ-обществото и нарече 29-годишният извършител Омар Матин „ядосан, нестабилен млад мъж, който се е радикализирал”.

По време на атаката Матин е изразил принадлежността си към „Ислямска държава”, а самата групировка в понеделник го припозна като „воин на халифата”.

Обама използва случая да разкритикува вероятният кандидат на Републиканската партия за поста му Доналд Тръмп, който вчера поиска недопускането в САЩ на имигранти от страни, в които е имало терористична дейност.

„Сега има предложения от републиканския кандидат по подразбиране за президент на САЩ, да се позволява на мюсюлмани да емигрират в Америка. Такъв език предполага, че цели религиозни общности са съпричастни към насилието. Кога ще спре това? Виждаме до къде води тази реторика и немарливост в посочването на истинския ни враг”, заяви Обама.

- реклама -