Обама и Путин не се разбраха за сътрудничество в Сирия

Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин не са постигнали съгласие за разширяване на сътрудничеството в Сирия. Това съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест по време на разговор с журналисти на борда на президентския самолет при пътуването му към срещата на върха на НАТО във Варшава.

В сряда Путин призова американския си колега Барак Обама за съдействие между двете страни при разграничаването на умерената опозиция в Сирия от екстремистите, съобщи по-рано ТАСС.

В телефонния разговор освен обстановката в близкоизточната страна бяха обсъдени и конфликтите в Нагорни Карабах и източната част на Украйна.

Според предишни информации двамата държавни глави са се съгласили на разширяване на координацията между руските и американски военни действия в Сирия. Путин и Обама бяха единодушни и относно важността на възобновяването на мирните преговори под егидата на ООН между режима на Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет.

Русия и САЩ подкрепят независими една от друга военни кампании в разкъсваната от гражданска война Сирия. И двете големи сили смятат за своя мишена джихадистката групировка „Ислямска държава”. Реално, руските въздушни удари подкрепят действията на войските на Асад, докато тези на САЩ се координират с неговата опозиция.

Със съдействието на Москва и Вашингтон в края на февруари в Сирия влезе примирие между Асад и ВПК, който е базиран в Рияд. Прекратяването на огъня не включва военните операции срещу „Ислямска държава”, „Джебхат Ан-Нусра” и други екстремисти.

Въпреки това Асад и опозицията се обвиняват в постоянно взаимно нарушаване на примирието, а оправданието за нелегитимни военни действия, при които много от жертвите са от цивилното население, почти винаги са операции срещу екстремисти.

Именно заради липсата на траен мир в Сирия бяха прекъснати и непреките политически преговори в Женева между Асад и подкрепяната от Запада опозиция, които се осъществяваха с помощта на ООН.

Над 5-годишната гражданска война в Сирия вече отне живота на над 270 хиляди души.

- реклама -