Обама хвали Гърция за хуманното отношение към мигрантите и смята, че Атина се нуждае от облекчаване на дълга-СНИМКИ

Американският президент Барак Обама похвали Гърция, че проявява „извънредно състрадание“ спрямо стотици хиляди мигранти, много от които бягат от война.

Обама е на официално посещение в Гърция, което преминават при изключителни мерки за сигурност. Това  е последно пътуване на Обама в Европа в ролята на президент на Съединените американски щати.

„Искам да благодаря на гръцкия народ за неговата хуманитарна реакция (…) и извънредно състрадание“, заяви Обама в Атина.

 За бъдещето на Кипър

 Със сътрудничеството на Турция и Гърция, може да се намери справедливо и трайно решение за Кипър. Надяваме се на справедливо и трайно решение на кипърския проблем. Надяваме се на положително развитие“, заяви американският президент Барак Обама на гръцкия премиер Алексис Ципрас.
Средиземноморската държава Република Кипър е разделена от 1974 г., когато турски войници нападат и незаконно окупират една трета от северната ѝ територия, припомня телевизията. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ през месец май 2015 г. започнаха преговори помежду си, ръководени от ООН, с оглед обединяване на острова в рамките на федерация.

 За дълга на Гърция

Само строги икономии не могат да доведат до просперитет за гръцкия народ и Атина има нужда облекчаване на дълга, заяви американският президен.
Обама настоя Европа да облекчи дълга на Гърция спрямо кредиторите ѝ, тъй като това ще спомогне южната ни съседка да продължи своето икономическо възстановяване.
Президентът на Съединените американски щати добави, че реформите, предприети от правителството в Атина, не са били лесни, но пък са били необходими и ще направят икономиката на страната по-конкурентна в дългосрочен период.

 За НАТО и САЩ

Барак Обама изрази окуражителни думи в Гърция относно ангажираността на САЩ относно НАТО, въпреки подготовката Доналд Тръмп да поеме поста му.

Обама добави, че ръководствата на Демократическата и Републиканската партии в САЩ също признават важността на трансатлантическата връзка.

Без да споменава поименно новоизбрания американски държавен глава Тръмп, Обама съобщи на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че силна НАТО е от „най-голямо значение“ и ще осигури „значителна приемственост дори и при наблюдавания преход във властта в САЩ“.

Павлопулос благодари на Обама за американската подкрепа спрямо гръцкия народ във време на социална и икономическа криза и добави, че е уверен, че Доналд Тръмп „ще продължи по същия път“.

- реклама -