Блокирани са сондажите за нефт и газ в Северния ледовит океан

Правителството на президента Обама блокира провеждането на всякакви нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан. Причината за това решение са природозащитниците, които твърдят, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на живеещите там животински видове и ще изостри глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Решението ще важи за периода 2017-2022 г.

То може да бъде преразгледано от новоизбрания президент Доналд Тръмп, но самият процес може да отнеме месеци, а дори и години, съобщи БТА.

Обявената петгодишна забрана блокира планове за продажба на нови разрешителни за проучвания за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук в Аляска, северно от Анкъридж, най-големия град в щата.

Разрешават се и сондажите и в Мексиканския залив, който дълго време е център на крайбрежния добив на нефт в САЩ. Десет от единадесетте предложения за концесии за проучвания, които се съдържат в решението на Обама, са именно там, предимно край бреговете на щатите Мисисипи, Луизиана, Тексас и Алабама.

Потвърждавайки решение, взето през пролетта, в обхвата на петгодишния мораториум попадат и сондажите в Атлантическия океан.

- реклама -