ОАЕ пусна в експлоатация първата атомна електроцентрала в арабския свят

Премиерът, вицепрезидентът на Обединените Арабски Емирства и владетелят на Дубай емирата Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум обяви началото на експлоатацията на първата атомна електроцентрала в арабския свят, разположена на територията на страната.

„Обявяваме успеха на ОАЕ в пускането на първия мирен ядрен реактор в арабския свят, ядрената централа „Барака“ в Абу Даби,“ пише той на страницата си в Туитър.

 

Ал Мактум добави, че целта на ОАЕ е „въвеждане в експлоатация на четири атомни електроцентрали, които ще осигурят една четвърт от нуждите на държавата от електроенергия по безопасен, надежден и не замърсяващ околната среда начин“.

„Това е исторически важен момент за нацията с визия за създаване на нова форма на чиста енергия“, туитва той, заедно със снимка на техници, вдигащи ръце за поздрав.

В средата на февруари Информационната агенция на ОАЕ съобщи, че Агенцията за ядрено регулиране е издала лиценз на „Nawah Energy Company“ за експлоатация на първия блок на ядрената централа „Барака“. Заводът на брега на Персийския залив западно от Абу Даби трябваше да бъде пуснат в края на 2017 г., но се сблъска с редица забавяния, които длъжностните лица приписват на изискванията за безопасност и регулации.

ОАЕ разполагат със значителни запаси от нефт и газ, но с 10-милионно гладно население, тя ибърна поглед към огромни инвестиции в разработването на чисти алтернативи, включително слънчевата енергия.

Заводът е първи регионален (за Саудитска Арабия). Най-големият износител на петрол в света заяви, че планира да изгради до 16 ядрени реактора, но проектът все още предстои да се реализира, съобщава от своя страна АФП.

- реклама -