От днес Европа е футбол

Футболът завладява от днес Европа. Точно в 22.00 часа на „Стад дьо Франс“ в Париж ще бъде даден стартът на 15-то издание на Европейското първенство по футбол. Рекорден брой от 24 отбора, разделени в шест групи по четири, ще влязат в ожесточени битки за своята чест и за званието най-добър отбор на Стария континент.

Шампионатът на Европа отново ще бъде без българско участие.

Десет стадиона из цяла Франция ще приемат двубоите от турнира, като откриващият мач и финалът ще се играят на легендарния „Стад дьо Франс“.

stadionПо традиция шампионатът ще започне с мач на отбора домакин. На старта „петлите“, водени от от бившия световен и европейски шампион Дидие Дешан, ще срещнат непредвидимия отбор на Румъния. Двата тима са в група А, където са още съставите на Швейцария и Албания.

Испанците ще опитат да спечелят трета поредна титла и общо четвърта в тяхната история от турнира. След като триумфираха през 2008 и 2012 играчите на „Ла Фурия“ са амбицирани да останат на европейския трон.

Техен основен конкурент ще бъдат световните шампиони от Германия. Англия, Италия, Белгия и Португалия също имат своите амбиции за успешно представяне във Франция, като и четирите тима гласно или не се целят към първото място.

В опит да объркат сметките на „големите“ пък ще видим съставите на Хърватия, Турция, Русия и Швеция.

На Евро 2016 ще и видим четири отбора, който са абсолютни дебютанти – Уелс, Исландия, Северна Ирландия и Албания.

protest franceСветовното първенстно по футбол стартира на фона на страха от атентати и масова стачка във Франция. Слещу готвените социални реформи в страната протестират, жлезничари, пилоти и работещите в петролните рафинерии.

- реклама -