НЗОК лекарства онкология проверки

НЗОК констатира нарушения при лечението на онкоболни

Разминаване в цените на препарати и в тяхното количество. Това са част от нарушенията при лечението на онкоболните, регистрирани при проверки в страната от Националната здравно-осигурителна каса.

Проверките са започнали след сигнали от онкоболни, че за тях не достигат лекарства, коментира в Бургас подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева. Като пример тя посочи, че има лечебни заведения, където един и същи продукт е закупен с разлика от 34 процента от цената. От Касата са констатирали и други отклонения.

Спад на пациентите, ръст на лекарствата

Странно е, че има минус пет процента спад на онкоболните, ръст 26 процента на онколекарства без да са влезли новите молекули за изследвания период. И тази драстична разлика, защото ние като обществена институция сме длъжни да заплатим всеки милилитър вложен химиотерапевт. Той се изчислява обаче на база на декларирана цена от лечебното заведение”, каза Кръстева, цитирана от БНР.

Няма намаляване на парите за онкология, категорични са от Касата, а за тези нарушения ще бъде изготвен доклад до министъра на здравеопазването.

- реклама -