Нюгрейндж

Нюгрейндж – мистичната ирландска гробница, която е по-древна дори от египетските пирамиди

Тя е по-стара от пирамидите в Гиза и Стоунхендж и крие не по-малко мистерии от тези популярни археологически забележителности.

Нюгрейндж е древна гробница от Каменната ера в Шотландия, която е построена преди повече от 5 хиляди години. Масивната кръгова могила е открита през 1699 година от местен пастир.

Археолозите я определят като коридорна гробница, но това е само на първо четене. Според най-новите изследвания Нюгрейндж е служила и като храм, който е имал важно религиозно, духовно и астрологическо значение за древните хора, обитавали плодородните земи край река Бойн.

В отделните погребални камери, които са 1 основна и 18 по-малки, са открити изгорени човешки кости и различни предмети.

Размерите на Нюгрейндж са внушителни – изградена е върху 4 декара и е висока 12 метра. Изчислено е, че за построяването й са използвани 200 хиляди тона камъни.

„Размерите на гробницата, както и огромното количество време и работна ръка, които са използвани за построяването й говорят, че тя е градена от екип, който е имал много добра организация и е бил наясно със спецификата на строителната конструкция“, обясняват служители на комплекса.

Слънцето прониква в Нюгрейндж веднъж в годината, само за 17 минути

Това се случва по време на зимното слънцестоене в най-краткия ден в годината, който се пада между 18 и 23 декември. Около 9 часа сутринта слънчевите лъчи огряват отвор в гробницата и постепенно проникват в тунела, водещ до основната погребална камера.

С издигането на слънцето помещението се осветява изключително драматично, а целият светлинен спектакъл продължава около 17 минути.

Стотици хиляди посетители искат да станат свидетели на явлението, което принуждава властите в Ирландия през последните 20 години да избират на лотариен принцип хората, които могат да го наблюдават. Деца от местните училища теглят 10 печеливши сред хилядите подадени заявления.

За неолитното общество, живяло в древността по тези земи зимното слънцестоене е символизирало началото на Новата година – знак за възраждането на природата и надежда за по-добра реколта и здраве за хората и животните. Археолозите смятат, че огряването на гробницата е направено за да символизира победата на живота на смъртта и като обещание за нов живот на духовете.

Повечето камъни вътре в самите гробници са декорирани с мегалитно изкуство, което представлява основно концентрирани кръгове и спираловидни фигури.

Нюгрейндж е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

- реклама -