Николай Младенов

„Ню Йорк Таймс“ за Николай Младенов: Успокои Газа и запази надеждите за мир

Николай Младенов спечели уважението на почти всички, с които се е сблъсквал, много от които са врагове помежду си. Така престижното американско издание „Ню Йорк Таймс“ обобщава почти шестте години като върховен пратеник на ООН за израелско-палестинския конфликт на Николай Младенов.

Изданието описва бившия външен министър като човек, който работи тихо зад кулисите, за да помогне ивицата Газа да не закипи и да се запази възможността за решение на конфликта чрез създаване на две държави, и да се запазят надеждите за мир.

„Много честен посредник“, казва Рами Хамдала, бивш премиер на Палестинската автономия, по адрес на Младенов.

„Аз лично разчитах на него“, са думите на Моше Калон, бивш израелски финансов министър, за българския дипломат.

Младенов е описан и като „почтен човек“ от бившия пратеник на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в Близкия изток – Джейсън Грийнблат.

„Горди сме, че го познаваме“, казва за Младенов – Халил ал Хая, заместник-лидер на Хамас в Газа.

„48-годишният Младенов, чийто последен ден на работа беше в четвъртък, се завръща в родната си България, след като внезапно отклони друга високопоставена задача в Либия, за да се бори с това, което той определя като сериозен здравословен проблем“, обобщава в. „Ню Йорк Таймс“

„Тази мисия беше много изолирана от всякакъв вид взаимодействие на високо ниво. Никой не я приемаше на сериозно. По принцип едната страна очаква да повторите това, което казва, а другата страна очаква да си тръгнете и това е всичко“, разкрива Младенов за началото на своята работа в Близкия изток. Той не прави нито от двете, а неговият подход получи широко признание през годините.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че Николай Младенов е обичал тихо да свършва нещата.

„В Газа, територия, която постоянно е на ръба на война, той си постави за задача да избегне такава“, отбелязва изданието.

- реклама -