хакерска атака
сн. NY Times

„Ню Йорк таймс“: Подозират Русия за хакерската атака срещу България

В обширна публикация във в. „Ню Йорк таймс“ се излага тезата, че има подозрения, че зад хакерската атака срещу НАП стои Русия.

Публикацията започва с пространно описание на живота на Кристиян Бойков и неговият път към изграждане на компютърни умения и насочването му към сферата на мрежовата сигурност.

„Има толкова много неща, които можете да научите“, каза той. „Безкрайни възможности.“

„Години по-късно Бойков се оказва в центъра на най-големия хакерски случай в историята на България и беше обвинен от прокуратурата в открадване от Националната агенция по приходите на личните данни на почти всеки работещ в страната човек. Според обвинението целта е била „създаване на нестабилност в страната“, пише вестникът.

Бойков отрича обвиненията и много хора, включително служители на западни разузнавания, отбелязват, че случаят повдига сериозни съмнения в състоянието на киберсигурността в България.

Хакерската атака беше оповестена публично – с данните, изтекли до медии от имейл с руски адрес – точно когато България приключваше закупуването на осем нови Ф-16 като част от подкрепян от САЩ план за замяна на застаряващите самолети от времената на съветската държава и привежда своите военновъздушни сили в съответствие със стандартите на НАТО.

„Сделката на стойност 1,25 милиарда долара – най-голямата военна поръчка от посткомунистическа България – включва самолети, боеприпаси, оборудване и обучение на пилоти. До 2023 г. ще бъдат доставени шест едноместни и два двуместни Ф-16“, пише „Ню Йорк таймс“

Изданието припомня, че почти веднага след хакерската атака вътрешният министър Младен Маринов изрази вероятността Русия да има пръст в атаката, като се има предвид времето.

„Организираните престъпни групи, участващи в кибератаки, обикновено търсят финансови печалби, но и политически мотиви са възможни“, каза той пред репортери. „Това може да се предположи.“

Няколко американски служители, които следят Русия отблизо, твърдят, че хакерската атака носи отличителните белези на операция на руската военна разузнавателна служба ГРУ за включване на кампания за финансово и политическо влияние, насочена към ключови лица, вземащи решения в българското правителство. Но шпионските агенции на САЩ все още не са определили категорично кой е извършил хакването.

Някои български анализатори твърдят, че Русия разглежда членството на България в НАТО и Европейския съюз като „троянски кон“, който Москва може да използва, за да окаже влияние върху колективното вземане на решения в двата съюза, за да притъпи инициативи, които противоречат на руските интереси.

Но реализирането на един такъв сценарий изисква русия да поддържа достатъчно влияние върху вътрешната и външната политика на България, уточнява „Ню Йорк таймс“.

Авторите на публикацията в американския всекидневник цитират Огнян Шентов, директорът на Центъра за изследване на демокрацията, да казва, че най-сериозният лост за влияние на Русия е фактът, че контролира 100% от ядрената енергетика в България, 100% от вноса на природен газ и повечето от вноса на течни горива.

Статията твърди, че Москва не се свени да използва възможностите си за оказване на натиск и припомня как първото правителство на премиера Бойко Борисов падна през 2013 г. след скок в цените на енергията, довели до масови протести, които според Шентов са били подхранвани от Русия.

„Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаби и пробиваеми киберзащити – вероятно най-лошите в съюза“, заяви адмирал Джеймс Ставридис, бивш командир на НАТО, цитиран от „Ню Йорк таймс“ във връзка с хакерската атака. „Значимата киберпрестъпна дейност, включително спонсорирана от руската държава, е широко разпространена“, добави той. „Всяка „защитна стена е толкова силна, колкото най-слабата бариера, а връзките в инфраструктурата на НАТО през България будят загриженост.“

Служители на Държавния департамент също признават сериозността на хакерската атака – независимо кой я е извършил – и заявиха, че тя представлява „сигнал за събуждане“ за българското правителство в момент, когато Вашингтон и други съюзници в НАТО се стремят да се противопоставят на това, което наричат“зловредно влияние“ на Русия.

„Ню Йорк таймс“ запознава читателите си и с историята на други действащи лига в НАПгейт – като Иван Тодоров, шефът на ТАД груп, и Георги Янков от същата компания. Изброени са доказателствата, които – според прокуратурата – доказват вината на Бойков и Тодоров за извършването на хакерската атака.

В същото време авторите на публикацията констатират, че хакването на базата данни на НАП показва в каква дълбочина се пропуква инфраструктурата на киберсигурността в България. „След пробива българските данъчни власти бяха принудени да признаят, че никога не са извършвали дори и елементарно тестване на системата срещу пробив“, пише „Ню Йорк таймс“.

- реклама -