Ню Йорк бие тревога: Коронавирусът предизвиква коремна болка и сърдечни проблеми при децата

Властите в Ню Йорк са много загрижени за новооткрит ефект на коронавирус върху детското тяло – в града са регистрирани 15 случая, при които вирусът предизвика синдром на системен възпалителен отговор при деца, каза кметът на града Бил де Блазио.

„Младите хора не страдат от коронавируса в същата степен като възрастните хора. Но през последните дни здравния ни отдел е много притеснен от ново явление“, каза Де Блазио на пресконференция.

„Родители, моля, обърнете внимание, защото това се отнася до децата ни. До преди няколко дни нямахме много инциденти от този вид, но сега ги виждаме. В Ню Йорк са регистрирани 15 случая“, добави той

Според него става дума за специфичното състояние при болни деца, при което те страдат от следните симптоми: треска, обрив, коремна болка, повръщане. „Ако детето има тези симптоми, особено ако се появят едновременно, незабавно се обадете на лекар“, призова Де Блазио.

„Всеки ден научаваме повече за това как COVID-19 се отразява на тялото. Това е свирепо заболяване. Министерството на здравеопазването в Ню Йорк е инструктирало всички медицински работници в града незабавно да докладват за всички пациенти на възраст под 21 години“, каза кметът.

Миналата седмица лекарите откриха при три деца с коронавирус в Съединените щати рядък остър възпалителен синдром. И трите деца на възраст от шест месеца до 8 години са били лекувани в Медицински център на Колумбийския университет в Ню Йорк, и трите са имали температура, възпаление на сърцето и червата.

По-рано представители на националната здравна система (NHS) на Великобритания изпратиха предупреждение до лекарите на страната за увеличаването на броя на случаите, когато деца попадат в интензивни отделения със синдром на системна възпалителна реакция, което води до коремна болка и сърдечни проблеми и може да бъде свързано с коронавируса.

- реклама -