Васил Велев, работодателите, президента, среща, ток, цени

„Нямаме различия“: При президента работодателите поискаха 75% компенсации за скъпия ток

„Изложихме в продължение на над 1 час пред президента притесненията ни във връзка с рекордно високите цени на тока и установихме, че нямаме различия с него в анализа на ситуацията, а до голяма степен и по отношение на това как трябва да се действа.“

Това каза пред „24 часа“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след срещата с държавния глава. На нея присъстваха и представители на ръководствата на БСК, КИПЕБ, ССИГ и БТПП.

Различията според Велев са в степента на компенсация, която трябва да се предприеме по отношение на бизнеса и те са между индустрията и енергийното министерство.

Бизнесът предлага след разрешението на ЕК да се компенсират 75% от горницата над 185 лв. за мегаватчас всички небитови потребители на ток. Това няма да бъде непозволена държавна помощ, тъй като компенсацията ще е поголовна, т.е. няма да е за отделни браншове или отделни фирми. Министерството обаче предлагало да се сложи таван до 1000 лв. за мегаватчас, каквато цена токът наистина стигна няколко пъти тази година и да се компенсират потребителите с 30% от тази цена.

Така обаче според Велев остават едни 700 лв. за мегаватчас, които са много над прогнозната цена от 119 лв. за тази година.

„Предадохме на президента нашите разчети, от които се вижда, че ако се приеме нашият вариант за компенсация, парите, които ще даде държавата са много по-малко от свръхпечалбите, които натрупаха АЕЦ „Козлодуй“ и другите производители на ток, както и от излишъка във фонд „Сигурност на енергийната система“.

„При това без да смятаме повишеното събиране на ДДС и другите косвени приходи. Държавният глава въпреки липсата на правомощия може все пак да отправя послания, да води разговори, което не е малко“, каза още Велев.

Преди дни работодателите пратиха отворено писмо до президента във връзка с новия пик на цените на борсата с предупреждението, че ако нещата продължават така, има реална опасност големи производствени мощности да не отворят след Нова година.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

 

- реклама -