Кораб, Вера Су, замърсяване, море,

Няма замърсяване около кораба „Вера Су“, установи Европейската агенция за морска безопасност

В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб „Вера Су“ не е открито замърсяване на водата, съобщиха от Министерството на транспорта.

Това стана ясно след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага.

Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

До три дни те ще пристигнат в района на местност „Яйлата“ за претоварване и изсмукване на товара на заседналия кораб „Вера Су“.

Три са основните задачи за деня – нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг по-рано днес.

Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на „Гранична полиция“, който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

- реклама -