наводнения

Няма пострадали българи при наводненията в Гърция

Няма пострадали български граждани при наводненията, предизвикана от бурята „Евридика“ в южна Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи.

От там посочват, че проливните дъждове са прекъснали стария път между Атина и Коринт в района на Неа Перамос, Мандра, Магули и Мегара. Затворени са училищата и в района е обявено извънредно положение. Екипи на противопожарната служба се опитват да достигнат до бедстващите граждани.

До момента са установени 14 жертви

В посолството на Република България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция, с цел собствената им безопасност и улесняване на спасителните операции, да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

Наводненията, които са най-тежките за последните 20 години, засегнаха Мандра, Неа Парамос и Мегара – провинциален район западно от Атина, където има много фабрики и складови бази.

„Водата дойде от планината, милиони тонове”, каза зам.-кметът на Неа Парамос Ставрос Фотиу по държавната телевизия ERT докато местните хора се готвеха за поредна нощ с поройни дъждове.

„Пътищата ни са напълно унищожени… 1000 домове са наводнени, това е една трета от града”, допълни Фотиу.

От общината на Атина казаха, че „силата и опасността от водната стена е невиждана”.

„Имахме друг инцидент през 1999, но той беше нищо в сравнение с това”, каза кметът на Мегара Григорис Стамулис.

Телевизионни кадри показаха камиони, камиони цистерни и автобуси, които са напълно потопени в червеникава кална маса, покрила цели квартали.

Трима души са в болница, съобщиха от противопожарната служба. Един човек е изчезнал.

Пожарникарите съобщиха за 12 загинали, а бреговата охрана съобщи за други двама.

Жертвите – мъже и жени на възраст от 35 до 90 години, включват и такива, които са загинали в или около домовете си, шофьор на камион, ловец и двама мъже, които били носени от водата километри чак до морето.

Повече от 10 души са били спасени от градски автобус, а други успели да избягат от фабрика на Johnson & Johnson, чиято външна стена рухнала.

От кабинета на министър-председателя казаха, че спасените са общо 87 души.

Гръцката служба за гражданска защита каза, че участъци от три магистрали са непроходими и движението се отклонява.

„Ситуацията е много трудна, Ниагарският водопад се изля и не може да бъде спрян”, каза зам.-губернаторът на региона Янис Василиу по държавната телевизионна мрежа ERT.

„Цяла река от отломки премина през Мандра…Това е невиждано”, каза Василиу.

„Загубихме всичко, катастрофата е библейска”, каза кметицата на Мандра Йоана Криекуки по ERT.

„Има хора, които са в капан…трябват ни машини, за да ги извадим от домовете им”, каза Криекуки, която също беше блокирана в дома си.

На някои места няма електричество, а много хора ще се нуждаят от подслон тази нощ.

Неа Парамос е без вода и пускането й може да стане чак след пет дни.

„Достъпът до района е затруднен, натрупаните отломки достигат покривите на къщите”, каза говорителят на противопожарната служба Янис Капакис.

Зам.-губернаторът съобщи, че в района е прехвърлена тежка техника за разчистване на отломките, но не може да работи докато водата не спадне.

Министър-председателят Алексис Ципрас каза, че смъртните случаи са предизвикани от „катастрофално наводнение” и изрази дълбокото си съжаление.

Прокуратурата разследва случаи на мародерство.

Пострадалите райони ще поискат помощ от фондовете за солидарност на ЕС, съобщиха от службата на губернатора.

- реклама -