Глобален протест срещу климатичните промени

Няма ПЛАНета Б: Глобален протест срещу климатичните промени обедини милиони по целия свят – Снимки

156 страни в света обявиха общо 5 225 национални протеста в защита на климата от 20 до 27 септември.

Това бе съобщено от основателят на протестното движение в защита на климата Грета Тунберг в нейния Туитър акаунт.

Голямата „Климатична стачка“ е  а активистите, изискващи сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени. Тя е част от глобалната инициатива „Fridays for Future“ („Петъци за бъдеще“) на ученически бойкот на училището в петък с призив за повече действия от взимащите решения и бизнеса за защита от промените в климата.

Според заключението на Междуправителствената група по изменение на климата (MGIEC), човечеството трябва значително да намали емисиите на CO2, за да предотврати затоплянето на температурата на Земята с повече от 1,5 градуса. Досега само 12 държави официално са потвърдили ангажиментите си за намаляване на емисиите.

Според предположенията на „Петъци за бъдещето“, най-големите събития ще се проведат в САЩ и Европа.

Руските организатори обявиха 27 съгласувани акции, които ще се проведат в страната от 20 до 27 септември.

За България три събития се организират от националните координатори на „Петъци за бъдеще“ . В София ще има шествие, тръгващо в 18 часа от Националния дворец на културата. Във Варна началото на шествието ще бъде дадено в 18:30 на входа на Морската градина. В Самоков хората се събират на площад „Захари Зограф“ в 17:00 часа.

Климатичните протести са насочени към срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк, която ще започне на 23 септември. На срещата на върха лидерите на страните ще обсъдят действия по предотвратяване на глобалното затопляне.

Протест имаше и в България.

За България три събития се организираха от националните координатори на  „Петъци за бъдеще“ – в София, Варна и Самоков.

- реклама -