Бяла

Няма пари за основен ремонт на пътя-убиец Русе – Бяла

Няма пари за основен ремонт на пътя-убиец Русе – Бяла. За тази цел се изисква значителен финансов ресурс, с какъвто Агенция “Пътна инфраструктура” не разполага.

Това посочва регионалният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на запитване от председателя на Комисията по транспорт в парламента Настимир Ананиев дали се предвижда рехабилитация на пътния участък.

Отсечката Русе-Бяла е една от най-смъртоносните в страната от години

През 2015 г. в участъка между двата града са регистрирани 1 683 нарушения. Станали са 234 произшествения. 11 души са загинали, 68 ранени. Пътят е изключително натоварен, а качеството на асфалтовата настилка е лощо.

Ето какво отговаря министър Павлова:

„Трайно подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики на пътната отсечка от Републикански път I-5, от град Русе до Бяла, може да се постигне с рехабилитация, за което е необходимо изработване на технически проект и осигуряване на значителен финансов ресурс за строително-монтажните работи. За съжаление Агенция “Пътна инфраструктура” не разполага към момента със средства за извършване на такъв вид ремонтни дейности”.

Със средства от бюджета през изминалите 2 години са извършени дейности по изкърпване на дупките и попълване на банкетите в района. Не се посочва точно колко са стрували тези ремонтни дейности. Няма и информация каква би била прогнозната стойност на евентуален цялостен ремонт на трасето Русе – Бяла.

В заключение Павлова уточнява, че през септември-октомври 2016 г. са предвидени нови ремонтни дейности на участъка, които ще включат отново “изкърпване” на деформирана настилка, както и изрязване на “опасни крайпътни дървета”.

- реклама -