Няма оцелели при падането на самолета в Черно море, утре е ден на траур в Русия

Няма оцелели при падането на самолета на военното министерство в Черно море. Руският президент Владимир Путин обяви утрешния ден – 26 декември за ден на национален траур в Русия.

Държавният глава изрази най-дълбоки съболезнования към роднините и близките на загиналите в самолетната катастрофа.

Путин е възложил на премиера Дмитрий Медведев да сформира и оглави правителствена комисия по разследването на катастрофата на самолета Ту-154 в Сочи, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 05:40 московско време (04:40 българско време) скоро след излитането си от Сочи.

На борда на машината бяха военнослужещи, представители на медии, сред които сътрудници на Първи канал и на телевизионния канал „Звезда“, а също музиканти от ансамбъла „Александров“. Те пътували към руската авиобаза Хмеймим в Сирия, за да поздравят военнослужещите за Новата година.

Всички от състава на Александровския военен хор, с изключение на трима солисти, са били на борда.

В самолета са пътували още известната Доктор Лиза (Елизавета Глинка), директорът на отдел „Култура” във военното министерство, и художественият ръководител на „Александров” Валерий Халилов.

В самолета е имало общо 84 пътници и 8 души екипаж.

Семейството на всеки загинал военнослужещ при самолетната катастрофа на Т-154 край Сочи, ще получи застрахователна компенсация от над 5,8 милиона рубли (близо 92 000 евро). Това се посочва в съобщението на Согаз, където са застраховани служителите на министерството на отбраната.

Застрахователят е заявил, че ще направи плащанията в най-кратки срокове. „Размерът на компенсацията на семейството на всеки загинал военнослужещ ще бъде общо над 5,8 милиона рубли, от които 2,3 милиона рубли застраховка и 3,5 милиона рубли еднократно плащане“, се посочва в съобщението на Согаз, цитирано от БТА.

Според данни на министерството на отбраната на Русия отломки от Ту-154 са намерени на 1,5 км от брега в района на Сочи на дълбочина 50-70 метра.

Междувременно са открити са телата на четирима души, загинали при катастрофата.

Самолетът Ту-154 е произведен през 1983 г. и е бил ремонтиран през декември 2014 г. Пилотът е опитният летец първи клас Роман Волков, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Според версиите до момента катастрофата е причинена от техническа неизправност или пилотска грешка. Възможността за терористична атака беше категорично изключена.

Времето в района на катастрофата е било ясно.

След новината за катастрофата Първи канал, „Россия“, НТВ и РЕН ТВ отмениха излъчването на развлекателни програми.

„Загиналите в самолетната катастрофа край Сочи солисти на ансамбъла „Александров“ бяха гордостта на Русия и тепърва ще осъзнаваме мащаба на трагедията“, каза ръководителят на отдел култура на руската столица Александър Кибовский.

 

- реклама -