образованието учители недостиг МОН Красимир Вълчев

Няма опасност от недостиг на учители, обяви зам. министърът на образованието

Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година, увери заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Повод за изказването е информацията на Агенцията по заетостта, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

Припомняме ви, че заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември.

Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

Юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов и допълни, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата.

Според МОН

През лятната ваканция някои учители намират нови работни места и се местят, същевременно в системата влизат нови кадри, каза още заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на МОН. Стаматов припомни, че никога учебната година не е започвала без учители и че тази година броят на свободните работни места е съотносим с всяка предходна.

Според него за решението на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за отваряне на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но искат да работят като учители, например инженери и химици.

11,1 млн. лв. струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август, вносител на постановлението е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

 

- реклама -