Ангелов, тестове, лечение, лекарства, аптеки, струпване
Снимка: БГНЕС

Няма нужда от самоцелно изследване в изнесените пунктове, хората се презапасяват с лекарства

„Има изключително струпване на хора пред изнесените пунктове пред болничните заведения.

Голяма част от хората са без симптоми. Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и то не помага на системата“.

Това сподели здравният министър д-р Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг в министерския съвет днес.

Само в една от болниците от вчера до днес са минали 285 човека, като 2/3 от тях са положителни. Има и много върнати хора, тъй като нямат никаква симптоматика.

„Няма смисъл да ни води страхът“, призова той.

По думите му не всеки, който постъпва в болница, има нужда от „Ремдисивир“.

„Това, че някой не е включен на терапия с „Ремдисивир“, означава едно-единствено нещо – той няма нужда от тази терапия. В момента в лечебните заведения в страната имаме 3715 души. От тях 271 са настанени в интензивните структури. Не може всеки пациент, който е настанен в лечебно заведение, да бъде лекуван с „Ремдисивир“. Нашите лекари са разумни и знаят как да лекуват болните в България“, увери министърът на здравеопазването.

„Очакваме разтоварване на системата и на натиска. Мерките, които вземаме в момента, са трета стъпка от плана, който следваме. Следващата стъпка, надявам се да не стигаме дотам, е всички, лечебни заведения, които имат сключени договори с Касата за интензивно лечение, е да се осигурят 50% от леглата. Това ще стане при заболеваемост от 600 души на 100 000“, обясни проф. Ангелов.

„Наблюдаваме презапасяване на хората с медикаменти. Това е ненужно“, каза д-р Ангелов във връзка с изчезналите медикаменти от аптечната мрежа.

„Ще предложим законов механизъм, с който ще ограничим изнасянето на такива продукти извън страната“, добави той.

Проф. Ангелов призова да не създаваме усещането, че нашата система не е добра, защото тя е добра и е съизмерима с повечето реформирани здравни системи на модерните държави.

„Антигенните тестове са безплатни, когато се извършват на хора със симптоми. Хора, които отиват да се тестват просто така, те си заплащат тестовете. Обикновено тези тестове излизат отрицателни. В Европа все още няма единно становище за антигенните тестове, че ние можем да стъпим на тях по начина, по който стъпваме на резултатите от PCR тестовете“, обясни министърът на здравеопазването.

По думите му се обсъжда при пациенти, които имат клинична картина и при позитивиране на високо чувствителен и специфичен антигенен тест, той да се счита като алтернатива на PCR-а и да се вписва в системата, което да дава право на пациентите да се изолират“, добави проф. Ангелов.

- реклама -