Алепу, ДНСК, проверка, строителство
Снимка: БНР

Няма нарушения при строежа на плаж Алепу

Няма нарушения при строежа на така наречения „Шофьорски плаж“ до защитената местност Алепу край Созопол. 

Това заяви директорът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/в Бургас Милен Ненчев. Той извърши проверка на обекта заради сигнал на граждани, че там се извършва незаконно строителство на четириетажна сграда.

При проверка на строителния контрол към Бургас бе установено, че четириетажната постройка всъщност не е хотел, а брегоукрепително съоръжение, предвидено по план.

„Обемите, които виждате не представляват стаи, а по-скоро така е формирано, като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“, коментира началникът на Милен Ненчев.

„Това е само една сурова конструкция, бетонна, масивна, която играе единствено укрепителна роля на този етап“, каза Калоян Костов от строителния надзор.

Строителството на хотелската част все още не е започнало. Апартаментите ще бъдат построени терасовидно, пред подпорното съоръжение. Не е ясно кога ще започне изграждането на ваканционното селище. Теренът е собственост на „Алепу Вилидж“ и е придобит от Община Созопол през 2005 г.

Брегът ни в цялост по цялото ни Черноморие не изглежда така, както трябва е. Да, и аз като гражданин искам да ми е свободно, но след като законодателството е дало право на собствениците на имоти да реализират дадено инвестиционно намерение, няма как да кажа, че не е така„, смята Йорданка Хльостарова от Община Созопол.

В началото на януари  миналата година общината беше спряла строежа за една седмица по настояване на началника на държавния строителен контрол.

Тогава беше извършена проверка заради публикации в социалните мрежи. Не бяха открити нарушения.

Тогава стана ясно, че строежът ще бъде извършен на два етапа. Първият ще е брегоукрепване на свлачището, което съществува от повече от 40 години и може да повлече към морето съществуващия път към вилното селище. Вторият етап трябва да е изграждането на хотелска част. В началото на годината след публикуване на снимки на бетоновози в социалните мрежи беше направена нова проверка, която не установи нарушения.

 

- реклама -