Македония албански македонски Закон за езиците ЕС преговори присъединяване ЕК

Няма мнозинство от 2/3 за конституционните промени в Македония, 76 депутати до момента

Премиерът на Македония Зоран Заев все още не е сигурен, че ще има мнозинство от 2/3 за гласуване на конституционните промени в парламента. Понастоящем 75-76 депутати са сигурни, но не и 80 гласа, каквито имаше при откриването на Конституцията, твърдят правителствени източници. Известно влияние за намаляването на мнозинството от 2/3, според същите източници, има задържането на Сашо Миялков и Орце Камчев.

Дори самият Заев в шоуто „24 открито“ потвърди, че има 76 гласа, но заяви, че се надява за конституционните промени да има повече от 80 гласа. Той каза, че се надява и на други опозиционни депутати, защото според него много от тях знаят, че този шанс за евроатлантическа интеграция не трябва да се пропуска, а следващият може да се появи след много години.

Заев също така потвърди, че е вярно, че Законът за амнистия е приет частично, с цел да успее процесът на конституционни промени, но също и за помирението, от което страната се нуждае, въпреки че е наясно, че е вероятно ще плати политическа цена за този ход.

„Очаквам, че за тези решения ще платя политическата цена. Под политическа цена имам предвид изборите. Гражданите говорят и оценяват на изборите. Да, вярно е, че правим амнистията заради процеса на конституционни промени“, каза Заев.

Той също така обвини лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски, че има безотговорно отношение, питайки: „Не трябва ли да се вземат отговорни решения?“

Що се отнася до предстоящите президентски избори, правителството заяви, че Заев няма да бъде кандидат за президент, но обяви възможност за промени в правителството. Тези промени, според същите източници, предвиждат премахване на Секретариата за прилагане на Рамковия договор и създаване на ново министерство за политическа система и мултикултурализъм.

Във връзка с очакванията на Заев, както той каза сам, да плати политическа цена, от правителството не коментират, но добавят, че въпросът за предсрочните избори в Социалдемократическия съюз на Македония е отворен. Но засега все още се правят анализи и окончателни решения ще бъдат взети след приключване на процеса на конституционни промени.

- реклама -