лекарство, Великобритания, коронавирус, Омикрон

Няма лекарства за бронхит и астма

Част от медикаментите, които ги няма по аптеките се изнасят в чужбина.

Без един от препаратите, които липсват в аптеките, децата влизат в болница

Родители поръчват Вентолин от Турция, Гърция и Северна Македония

Няма проблем с антибиотиците

Лекарства за бронхит и астма липсват по аптеките, сигнализираха “Труд news” майки и болни, които обикаляли напразно да търсят останали количества от медикаментите, които са им изписани от специалисти.

Отново няма Вентолин, който е незаменимо средство за лечение на белодробни проблеми при децата. Родители поръчват медикамента от Турция, Гърция и Северна Македония, където няма дефицит. Педиатри признаха, че без Вентолин децата стигат до болница. В педиатричните отделения все още има от препарата, увериха лекари. Фармацевти казаха, че другото липсващо лекарство през последните месеци – Пулмикорт в момента не е проблем, има го във всички аптеки.

“Повече от две години има проблем с вентолина”, обясни пред “Труд news” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той обясни, че причина за липсата на медикамента е голямото потребление. През 2022 г. са продадени около 50% повече от предходната година. “Има определени количества за българския пазар, които не достигат”, каза шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той обясни, че няма капки за инхалиране и сироп Вентолин, които се изписват основно на деца при остри респираторни заболявания. Фармацевтът разказа, че в аптеките липсват и много медикаменти за астма и други дихателни проблеми. Костов даде примери със Серетид дискурс 50 мкг/100 мкг (прах за инхалации), Фостер инхалер, Симбикорт турбохалер и назалния спрей Авамис. Фармацевтът коментира, че част от тези медикаменти се изнасят.

Костов каза, че в момента няма проблем с липсващи антибиотици. Такъв имаше през декември и януари.

 

- реклама -