връх Ботев

Няма и следа от 17-годишния Адриан и баща му, които потънаха в снеговете под връх Ботев

Без резултат приключи и вторият ден от издирването на Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан, които се загубиха под връх Ботев. От Планинската спасителна служба съобщиха, че в търсенето им днес са участвали 17 души от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 кучета. Обходени са били нови райони, които не са достигнати вчера. Към спасителите са се присъединили и 8 доброволци от охраната на парк „Централен Балкан“, 5 – от Стара Загора, и двама – от Калофер.

„Теренът е труден, местността е насечена и гориста в по-ниските части, но планинските спасители правят всичко възможно да намерят изчезналите, без да застрашат собствения си живот. Метеорологичните условия са изключително лоши – вятър 15 м/сек в билните части на планината и температура -8 градуса, което се усеща като -25 С, и преспи над 1,5 м“, обясниха от ПСС.

До 13 ч. днес са проверени всички постройки, в които изгубените биха могли за намерят подслон, но там няма следа от тях.

сн. БГНЕС

„Спасителите коментираха помежду си, че снегът под връх Ботев е над човешки бой, дори и да минават покрай бащата и сина, няма как да ги видят“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов. Снощи премиерът Бойко Борисов лично е разговарял с него по телефона и е предложил помощ.

Както вече стана ясно, бащата и синът, които са от Стара Загора са тръгнали зле екипирани към връх Ботев. Били са обути с маратонки. От 16 часа на 5-и февруари с тях няма контакт.

източник: 24 часа

- реклама -