данъци

Няма да вдигат данъците през 2017-та, обеща министърът на финансите

Няма да има увеличение на данъците през следващата година, увери Владислав Горанов – министър на финансите по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Единственото изключение ще бъде акциза за облагане на тютюна, който ще доведе до поскъпване на цигарите.

Данъчните декларации ще се подават само онлайн

Предвижда се от 2018-та данъчните декларации за бизнеса да спрат да се подават на хартиен носител и това да става само онлайн. За физическите лица промяната ще влезе в сила година по-късно.

Горанов: „Мотивите ми за промени са свързани с нови достижения в европейското право. Другите мотиви са свързани със стъпки в посока по облекчаване на информационния обмен между лицата и проходните администрации и въвеждане на някои облекчения за бизнеса по отношение на ДДС”

Останалите партньори в тристранния съвет обаче не приемат еднозначно тази идея. Така например от БТПП обясниха, че подаването на декларациите по електронен път е новаторство, но трябва да се остави и възможността за подаването им по стария традиционен начин поне още няколко години.

Ще плащат ли наследниците данъците на починали роднини

Обсъдено бе и предложението, наследниците да плащат неизплатени данъци на своите близки. Според министър промяна не е безспорна, но е резонна. „Тя е икономически обусловена от обстоятелството, че например едноличен търговец, независимо, че предприятието му загива с него, икономическите връзки продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент”, обоснова се още Владислав Горанов.

Въпреки това той поясни, че във финансовото министерство имат готовност да преразгледат въпроса дали данъците да се онаследяват или не.

- реклама -