Без осветени върбови клонки на Цветница, на Великден ще се ползва благодатен огън от миналата година

Няма да се раздават върбови клонки на Цветница, а на Великден благодатен огън ще се ползва от миналогодишният. Това стана ясно след извънредното заседание на Светия Синод, на което присъства и премиерът Бойко Борисов. Това съобщи Ловешкият владика Гавриил.

Българска делегация няма да ходи до Йерусалим за благодатния огън, който по традиция стига до храмовете в страната в събота вечерта. Има запазен благодатен огън от миналия Великден и той ще се използва, отбеляза отец Гавриил. От Синода препоръчват средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Литургиите ще се водят пред хромовете, уточни още той.

На 30 март на извънредно заседание на Светия синод е разгледан реда и начина на извършване на богослуженията по време на предстоящите празници. „Благодарни сме на премиера, че се старае всячески да се бори с тази епидемия и в същото време се старае да спазва традициите на християнска православна България, защото самият той има вяра в Бога.“, каза още отец Гавриил.

На Разпети Петък плащеницата ще бъде държана от четирима души на входа на храма и няма да се налага вярващите да минават под масата, поясни отец Гавриил.

„Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите.“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни“, уточни Борисов.

- реклама -