Олимпийски игри, Олимпиада, Олимпиадата. Токио 2020
сн. ЕРА/БГНЕС

Няма да отменят Олимпийските игри в Токио заради коронавируса

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) настоя, че кошмарният сценарий за отлагане и отменяне на Игрите в Токио не е обсъждан на ключова среща, проведена в сряда.

„Нито думата „отлагане“ или „отменяне“ бе спомената днес по време на срещата на Изпълнителния борд. Няма да наливам масло в огъня на тези спекулации. Нашето изявление от вчера е много ясно – ние сме напълно отдадени на това да проведем едни успешни Олимпийски игри“, каза Бах пред журналисти.

сн. БГНЕС

Олимпийските игри са насрочени за периода между 24 юли и 9 август. Въпреки това, много спортни събития по света бяха отложени или отменени след разпространението на КОВИД-19. Около 3 200 души починаха, а 90 000 са заразени в повече от 60 страни. Най-много случаи има в Китай, но извън епицентъра най-засегнати са Южна Корея, Италия и Иран. Вирусът е инфектирал поне 230 човека в Япония, а потвърдените смъртни случаи са 5.

Бах добави, че е била създадена работна група от МОК, организаторите на Игрите, град Токио, японското правителство и Световната здравна организация (СЗО). „Разполагаме с тази съвместна работна група, която провежда редовни срещи. Разглеждаме всеки въпрос, но не спекулираме относно вероятни бъдещи развития“.

- реклама -