Стойчо Кацаров, санкции, здраве, ваксинация

Няма да налагат локдаун, но ще удължат извънредната епидемична обстановка поне с 4 месеца

Локдаун в страната заради влошената ситуация с коронавирус няма да се налага. Това са решили окончателно здравните експерти към Министерството на здравеопазването две седмици след въвеждането на зеления сертификат.

„Няма да има локдаун. Мерките дадоха своя резултат“, каза в началото на пресконференцията Стойчо Кацаров.

МЗ възнамерява да предложи удължаване на епидемичната обстановка с между 4 и 6 месеца, каза още министърът.

Той подчерта, че намаляването на броя на заразените е успех на всички наши сънародници и им благодари за спазването на мерките.

„Не сме се водили от страха, напротив – през цялото време се настоявали, че хората трябва с разум и чувство за отговорност, че това е обща мисия за всички нас“, обясни здравният министър.

Има рязко нарастване на броя на тестовете, особено след въвеждането на зеления сертификат.

„По време на епидемична вълна това всъщност е най-сигурния начин за противодействие, защото всеки положителен се изолира и това намалява броя на заразените“, обясни съветникът на Кацаров проф. Кожухарова.

Зеленият сертификат е активизирал и ваксинацията у нас, но усилията затова трябва да продължат.

По думите й въпреки крехкото одобряване на ситуацията у нас, трябва да продължим да спазваме мерките:

„Към момента виждаме спадане на пика. Естествено, не във всички области са такива числата, което налага да бъдем внимателни“, коментира още проф. Кожухарова.

Доставка на нови лекарства за борба със заразата

„Вчера ръководството на МЗ обсъжда възможностите за доставка на нови лекарствени продукти за лечение на ковид болни“, съобщи още министър Кацаров.

Над 180 000 флакона от „Ремдесивир“ са закупени и използвани за лечение на COVID пациенти в тежко състояние у нас, съобщи д-р Десислава Велковска.

В България вече има доставени и разпределени моноклонални антитела. Изготвени и разпространени са критерии до всички лечебни заведения и към момента пациентите се лекуват успешно с тях. В момента тече процедура за внос на лекарствения продукт и на другия производител на моноклонални антитела. Те се прилагат интравенозно на пациентите и може да се прилагат и на пациенти, които не са хоспитализирани, обясни д-р Велковска – директор на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ.

МЗ стартира и процедура за внос на лекарства под формата на таблетка, като те ще бъдат преписвани на пациенти с лека форма на инфекцията.

Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри двата препарата за лечение на COVID-19. Таблетките бяха разработени от компаниите Merk и Pfizer.

„Активната работа на ЕМА с водещи експерти позволява много бързо да се извършва оценката на лекарствените продукти, но към момента най-много данни са натрупани за ваксините, така че на този етап профилактиката с тях остава основната възможност на здравните системи за борба с тази пандемия“, обясни Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Повечето от тези лекарства имат ефективност от 50-60%, което не може да се сравнява с ваксините, които имат на практика ефективност от над 90%.

Лекарството ще помогне на част от хората, ако не са успели да се ваксинират, но далеч не на всички. Така че да не се възприема като превратно това, което осигурява фармацевтичната индустрия, подчерта Стойчо Кацаров.

Той отново призова да се ваксинираме и подчерта, че всички лекарства срещу COVID-19 до момента са изключително скъпи.

Цената на една ваксина е 15-20 евро, а цената на тези медикаменти е 50-60 пъти по-скъпа, така че ваксинацията няма алтернатива.

Министърът отговори на въпрос кога големите ученици ще могат да се върнат в клас, като заяви, че това трябва да бъде преценено от образователното министерство.

Ние сме в процедура на договаряне на тестове, които по наши изчисления, би трябвало да стигнат за месец напред, уточни Кацаров.

Мисля, че са налични около 400 000 теста, които се предават на МОН, допълни той.

Кацаров отрече да е скрил, че България е задействала Механизма за гражданска защита на ЕС и търси спешно кислородни апарати, маски и легла за COVID болни. Той се оправда с думите, че преди да излезе решението на ЕС бил казал на брифинг, че се обмисля страната ни да задейства механизма. Не знаел обаче кога ще излезе решението на ЕС, затова не го съобщил изрично.

„Активирали сме механизма за помощ от ЕК, но засега не се налага да се възползваме от помощта им“, допълни той.

- реклама -