Няма да има забавяне на строителството на АМ „Хемус“ в участъка край Търговище

Проблем с обезщетяването на собственик на земи, попадащи на трасето на автомагистрала магистрала „Хемус“, бе повод за посещението на премиера Бойко Борисов в Търговище. След инспекцията на строителните дейности, за да не бъде спиран строежът на съоръжението, в Търговище се състоя среща със собственика – крупния агробизнесмен Божидар Митов.

Митов е поискал да не бъде обезщетяван с пари, а 180-те му декара да бъдат заменени със земя, равностойна по категория от Държавния поземлен фонд.

Борисов АМ Хемус инспекция„Става въпрос за оспорване на Подробен устройствен план и за замяна на имоти. Според мен сме се договорили с помощта и на премиера, като медиатор между страните“, каза пред журналисти след срещата Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на АПИ. Според него е намерен законов начин за решаване на проблема. Няма да има изоставане и строителството на магистралата няма да се забави, категоричен бе той. С другите собственици върви процедура за разплащане.

На срещата присъстваха още областният управител на Търговище Митко Стайков, заместникът му Панайот Димитров и кметовете на Търговище Дарин Димитров и на Шумен Любомир Христов.

Строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово започна на 16 август т.г. Проектът се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

- реклама -