правителство, дълг, БНБ

Няма да има разсрочване на банковите кредити, но и няма да се запорират сметки по време на извънредното положение

Няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица.

Изключение ще има само при задължения за издръжки и за вземания за трудови възнаграждения. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене част от текстовете в закона за извънредното положение.

Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, се спират до 13 април – времето, в което страната ни е в извънредно положение заради коронавируса. След отмяната му те се насрочват отново, като не се дължат такси и разноски.

По настояване на правосъдния министър Данаил Кирилов нотариалните производства се ограничават до неотложни такива, но само при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Дежурни нотариуси ще има поне по един на 50 хил. жители за съответния район.

До отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава на плащания на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, решиха още депутатите. Няма да има и предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Парламентът отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица, съобщава DarikNews.

От ВМРО до последно настояваха мярката да залегне в специалния закон, който депутатите днес обсъждат в пленарна зала. То беше първоначално прието на заседанието на правната комисия снощи. Идеята не ВМРО бе вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.

- реклама -