президент

Няма да има президентско вето върху отпадането на машинното гласуване

Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила, с които отпада машинното гласуване за местните избори наесен. По информация на БНР Указът на държавния глава за обнародване на промените в Изборния кодекс е подписан днес.
От управляващото мнозинство имаха съмнения, че той ще върне закона с вето и ще се наложи парламента да прекъсне лятната си ваканция през август, за да гледа наново законовите поправки.

Миналата седмица депутатите решиха да не се гласува машинно единствено на изборите за местна власт, приемайки окончателните промени в Изборния кодекс.

Първоначалното предложение, което подкрепиха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предвиждаше ограничението на машинния вот да обхване и изборите за национален парламент, но в последния момент управляващите се отказаха от него.

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер. Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

- реклама -