КЕВР

КЕВР: Парното няма да поскъпва тази година

Няма да има повишение на цената на парното, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Нека потребителите на топлинна енергия бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година.“

Лек скок на природния газ

Ще има леко увеличение на цената на природния газ, но то ще бъде по-малко от това, което иска „Булгартрансгаз”, категоричен бе Иванов. Той посочи, че поскъпването ще бъде в размер, който по никакъв начин няма да се отрази на цената на топлоенергията или да наруши интересите на българската индустрия и потребители.

От друга страна, увеличението е наистина малко, поради което, въобще не се поставя въпрос за смяна на цената на топлинната и електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин.

тец

Ще повлияе ли разплащането с Русия на цената на тока?

Иван Иванов е категоричен, че взетото решение за АЕЦ „Белене” е най-правилното, за да може максимално бързо да се разплатим с руската страна и да няма начисляване на големи лихви. Той подчерта, че заемите на НЕК и лихвите по тях няма да повлияят на цената на тока.

Какво ще се направи след това е въпрос, който зависи от това дали ще се намери инвеститор, който да строи такава централа на територията на страната или ще се окаже по-изгодно, със съдействието на руската страна оборудването да бъде предоставено за централа, която трябва да бъде строена в трета страна”, заяви председателят на КЕВР.

Той обясни, че не може да каже какъв да е проектът, но не трябва да има държавни гаранции, да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, да не бъде миксирана цената на новата мощност с АЕЦ „Козлодуй”. „Нека този, който репи да реализира проектът да си направи изчисленията дали ще може да реализира цената. Вътрешният пазар не показва никакви признаци за повишаване на потреблението на електроенергията. През изминалите 8 месеца и половина потреблението на електроенергия намаля с 2 %, производството с 12% и износът с 45%. Дори международните енергийни експерти не предвиждат увеличение на потреблението”, заяви председателят на регулатора.

 

- реклама -