катастрофа, Струма, отсечка, магистрала, Скоростен път

Няма да има наказани български митничари заради преминалия македонски автобус

„Няма да има наказани митничари или гранични полицаи на ГКПП-Гюешево заради преминалия без разрешително за международен превоз македонски автобус, който изгоря на АМ „Струма“. Това коментираха служители на пункта.

Това е така, защото рейсът не е изпълнявал редовна трансгранична автобусна линия, а е преминавал транзитно през България, поясниха експерти по граничен контрол.

На македонския ГКПП „Деве баир“ вече са наказани трима митничари – двама са отстранени от работа, докато продължава предварително разследване с изгорелия автобус с 44 пътници. Началник смяната е наказан дисциплинарно, но е на работа, коментираха техни колеги.

На 18 ноември митничарите са пропуснали автобуса на фирмата „Беса транс“ от Скопие,  който не е имал издадено разрешително, сертификат. При влизане в България такъв документ не се изисква, след като автобусът минава транзитно с цел екскурзия до Истанбул и обратно.

Нашите гранични служители са спазили напълно правилата.

„Фирмата „Беса транс“ редовно организирала екскурзии от Скопие до Истанбул, няколкодневни, като пътуването ставало предимно нощем“, казаха митничари на ГКПП-Гюешево.

Източник: БНР

- реклама -