прасета унищожаване чума БАБХ

Няма чума в свинекомплекса в русенското село Юделник

Взетите проби от свинекомплекса в русенското село Юделник се оказаха отрицателни. Във фермата се отглеждат повече от 17 000 прасета.

От взетите 280 проби от животните нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. От областната агенция по безопасност на храните уточниха, че окончателните официални резултати от пробите ще излязат по-късно днес.

В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово. В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще започне най-рано утре.

ДФ „Земеделие“ преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ – РА Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете.

При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните.

Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане на ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

- реклама -