проблеми, болни, COVID, ваксинация, преболедуване
снимка: Pixabay

Няколко пъти връщали от болници починалото дете с менингит в София (ВИДЕО)

5-годишното дете, което почина от менингит, е било връщано няколко пъти от болници в столицата. Това съобщи пред Нова телевизия една от майките на дете в същата група в детската градина, където избухна огнище на заразата.

„Поведението в Инфекциозна болница е ужасно. Държат се арогантно. Апелът ми към здравния министър е да има повече денонощни кабинети за спешна помощ. Разбрахме, че починалото дете първо е отишло в Педиатрията. След това са отишли в Инфекциозна болница. Охраната ги е върнала, защото няма спешен кабинет. Родителите тръгнали към „Пирогов”, но симптомите се развили много бързо”, каза жената.

Тя разказа, че нейното дете също е заразено:

„Моето дете не се почувства добре във вторник – имаше температура, болки в корема, дрезгав глас и кашлица. Поисках от директорката документ, за да реагирам и да тръгна по болници. Сега детето ми е у дома и е на лечение с антибиотик. Знаем, че по-голямата част от децата са добре”, разказа една от майките на заразените деца.

Директорът на детската градина, където избухна огнището на заразата, Гергана Петрова разказа, че симптомите на починалото дете са се развили изключително бързо:

„Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо започна покачване. Обадихме се на родителите и поискахме разрешение да му бъде дадено лекарство. Таткото дойде да го вземе. Изпълнихме всички предписания по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения”, каза директорът на детската градина Гергана Петрова.

Тя уточни, че в детската градина има 307 деца, разпределени в 11 възрастови групи.

„Първият ден проби бяха взети от децата в групата на починалото. Изследвани са и братята и сестрите им. Вчера бяха изследвани и останалите деца от цялата градина”, поясни Петрова.

„В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало“, съобщи Петрова пред БНТ.

Още в същия ден родителите на останалите деца са били уведомени за случилото се.

„Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители“, каза още Гергана Петрова.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

„Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия“, обясни Петрова.

- реклама -