Нургюл Салимова Лагно
Снимка: facebook.com/ChessFIDE

Нургюл Салимова измъкна реми от трудна позиция

Нургюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените, който се провежда в Торонто.

В 13-ата си партия на канадска земя българката успя да се измъкне от много трудна позиция срещу рускинята Катерина Лагно. Салимова игра с белите фигури и се добра до реми на 45-ия ход.

По този начин 20-годишната българка събра актив от 5 точки. С тях тя разделя седмото място с украинката Анна Музичук.

Срещу Лагно, която дели третото място с 6,5 точки, Нургюл се представи добре в дебюта. В мителшпила тя изгуби инициативата и да остане с пешка по-малко. Позицията на Лагно изглеждаше достатъчно солидна, но смело решение на Салимова да жертва фигура се оказа правилното. Жертвата изненада рускинята, която изгуби много време за мислене и в крайна сметка след няколко неточни хода даде шанс на Салимова, от който българката се възползва.

В последния кръг днес Нургюл ще играе с черните фигури с другата рускиня – Александра Горячкина.

Кръг преди края води Тан Джони с 8,5 точки. Тя може да бъде изпреварена единствено от сънародничката си Лей Тинцзие, което означава, че и през следващите две години световната титла при дамите ще остане в Китай. В момента титлата е в Цзю Вънцзюн.

- реклама -