Нургюл Салимова
Снимка: facebook.com/ChessFIDE

Нургюл допусна нова загуба в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра.

Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа до момента, този път не успя да подложи на реален натиск 37-годишната индийка. Още в дебюта позицията на белите беше по-добра. С напредването на партията Конеру задържа предимството си от една пешка. И точно това се оказа решаващо в края.

Загубата остави 20-годишната Салимова на осмо място в класирането с 4 точки. Индийката Вайшали Рамешбабу, която до момента беше последна, постигна изненадваща победа с белите над рускинята Александра Горячкина и вече има 4,5 точки. С 4,5 точки е и украинката Анна Музичук, която нарави реми с черните с китайката Лей Тинцзие.

В последната партия от кръга китайката Тан Чжони победи с белите рускинята Катерина Лагно. Така тя си върна първата позиция в класирането със 7,5 точки. Втора със 7 точки е Лей, а Конеру, Горячкина и Лагно разделят третата позиция с по 5,5 точки.

До края на турнира остават три кръга. В следващия Нургюл Салимова ще играе с белите фигури срещу водачката Тан Чжони.

- реклама -