комисия, исторически въпроси, България, Северна Македония

Нулев напредък в работата на Съвместната комисия по историческите въпроси България-Северна Македония

Няма напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония.

Това стана ясно след поредната среща, която приключи днес в резиденция „Бояна“ в София, предаде БНР.

Непреодолими са разногласията в разбиранията на спорните исторически въпроси между България и Северна Македония, заяви съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Той определи резултатите от проведената среща като незначителни и добави, че поставените задачи пред Комисията са извън нейните възможности:

„Имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство, който в крайна сметка предписа създаването на Смесената комисия. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати“.

Няма напредък и по разногласията около личността на Гоце Делчев, заяви съпредседателят на Комисията от страна на Северна Македония проф. Драги Георгиев:

„Около Гоце Делчев отново имаме някои различни виждания и тук не се постигна никакъв напредък“.

Стана ясно още, че е постигнато съгласие заседанията да се замразят до месец май догодина заради предстоящите избори в Северна Македония.

На последната за тази година среща се очакваше Комисията да обсъди спорните въпроси, свързани с историята от периода на Средновековието и Османската империя, както и възможността за съвместно честване на Гоце Делчев. Предишното заседание в Охрид съпредседателите на комисията – проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, определиха като неуспешно, поради несъгласие именно около личността на Делчев.

 

- реклама -