НСТС: Социалните плащания се запазват, синдикатите искат вдигане на минималната заплата

Създават се условия да продължат социалните плащания. Това заяви служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По време на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който той е председател, Лазаров увери, че няма да има намаляване на социалните плащания с приемането на така наречения удължителен закон за бюджета за догодина.

По време на заседанието служебният министър на финансите Росица Велкова припомни, че бюджетът е финансовият план на държавата, който е израз на управленската програма на управляващо мнозинство, каквото все още не е формирано.

По думите ѝ досега няма служебно правителство, в рамките на което да е приет закон за държавния бюджет на България за съответната година.

„На служебно правителство е приемана единствено актуализация на закона за държавния бюджет за 2021 г. през септември 2021 г“., посочи тя.

На днешното извънредно заседание на НСТС, правителството и социалните партньори обсъждат една единствена точка: Проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Според служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев така предложеният проектозакон ще даде „правна сигурност и ще гарантира правата на гражданите“.

Подкрепа за внесения законопроект изразиха представителите на работодателските организации. „Това е единственият правилен подход. Всякакъв друг подход крие много рискове, които са напълно неоправдани и излишни“, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Представителите на синдикатите за пореден път настояха за увеличение на доходите и изразиха несъгласие със запазването на минималната работна заплата на 710 лв.

- реклама -