Гълъб Донев, Асен Василев, НСТС, бюджет

НСТС подкрепи актуализацията на бюджета

„Обсъдиха се трите бюджета – държавният бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса.

Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът“.

Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство.

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителни вноски.

„Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети – в областта на социалната политика – предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването“, допълни Гълъб Донев.

Повишение на разходите има в почти всички бюджети, добави Донев.

В политиката за здравеопазването е заложено повишение, което да може да поеме плащанията, които се дължат от бюджета към системата на здравеопазването. Повишение има и в областта на социалната политика, където се предлага преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж във формулата. Заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката, която е за месечната финансова помощ за пенсионерите, които са с доходи под линията на бедност. Предвидени са и допълнителни плащания към семействата с деца до 14-годишна възраст. Ако се наложи затваряне на тези ученици, родителите да може да получат съответната подкрепа. 82 млн. лв. допълнително са заложени по Закона за личната помощ, защото там има превишение на ползвателите.

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза“, уточни министърът на финансите Асен Василев.

Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни – ако не се случи такава криза, те ще бъдат значителни по-малки, каза Василев.

Идеята е, идвайки едно правителство да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на ковид, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата, допълни още служебният финансов министър.

Пламен Димитров заяви, че от КНСБ  подкрепят тази актуализация.

Пламен Димитров КНСБ

Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината“, допълни Димитров.

КНСБ са направили няколко предложения – публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

- реклама -