Министерски съвет, структура, промяна, министерство

НСТС одобри удължаването на мярката 60/40

Тристранният съвет одобри удължаването на мярката 60/40.

Тя ще бъде продължена с два месеца през юни и юли и ще струва 120 милиона лева – 60 за юни и 60 за юли.

С промени в постановлението обаче помощта се диференцира. Фирмите, които отчитат 30% спад ще бъдат компенсирани с 50% от осигурителния доход, а тези с 40% спад – с шестдесет на сто от осигурителния доход.

КНСБ подкрепя предложенията за промяна, а КТ „Подкрепа“ се въздържа, защото в мерките не са включени миньорите в комплекса „Марица-Изток“.

Всички социални партньори се обявиха за търсене на механизми за продължаване на подкрепата от страна на държавата до края на годината.

 

Работодателските организации подкрепят предложението за промени в постановлението, но искаме в него да се добави раздел за потърпевшите авиокомпании, каза Васил Велев, представител на асоциацията на индустриалния капитал. В страната има 20 авиокомпании, от които 13 са пътнически и те са в много тежко състояние. Искаме също подкрепата да важи за служителите, назначени към април, а не към първи януари, за да не се изпускат назначените през първото тримесечие, добави той.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ каза, че чрез намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 процента държавата губи тази година от някои бизнеси 234 милиона лева лева, но не може да даде 20 милиона лева за подпомагане на мините. Григорова добави, че се подготвя съкращение на 2000 миньори до края на тази или в началото на следващата година. Или ще запазим една от основните си мощности, която гарантира енергийната стабилност /ТЕЦ „Марица Изток 2″/ или ще останем без ток през зимата, заяви тя.

В ход е процедура за актуализация на бюджета, каза финансовият министър Асен Василев.

Заради действията на НАП и подобрената икономическа обстановка държавата ще събере допълнително между един и един и половина милиарда лева. Общата рамка на актуализация на бюджета ще бъде със запазване на нивото на държавен дълг и на дефицит. Тези към милиард и половина лева ще бъдат похарчени за мерки срещу ковид кризата в три направления – за бизнеса, работещите хора и пенсионерите. Видовете мерки и техният обем ще бъдат обсъдени в работен вариант преди да бъдат предложени, допълни Асен Василев.

За проверка на предишни фирми на директора на НАП Румен Спецов министър Василев отново призова за информация да се търси главния прокурор Иван Гешев.

 

Проверка на имотното състояние на вътрешния министър Бойко Рашков може да има, ако има подаден сигнал, каза още Василев.

- реклама -