Общините обявиха готовност да организират изборите

Още от 7 декември, след като чухме, че датата на изборите ще бъде 28 март, имаме добра комуникация помежду си с всички кметове на български общини и имаме готовност и организация, с която можем да започнем.

Това каза Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общите и кмет на Велико Търново.

На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда поредната обществена консултация за предстоящите през тази година парламентарни избори, а разговорите този път са с представители на НСОБРБ. Консултациите са с цел намиране на най-рационалния начин за провеждане на предизборна кампания и парламентарни избори, които да гарантират правото на вот и здравето на всички в тази сложна епидемична обстановка.

„Вече сме започнали оглед и на самите секции, където ще бъдат избирателните, на помещенията – дали те се нуждаят от ремонт и т.н.”, каза Панов и продължи: „Ние имаме пълна готовност в момента, след като Вие, във Вашите правомощия са да обявите датата на изборите за парламент, ние да започнем реалната подготовка, но вече имаме и подготвителен процес, който сме започнали”.

От своя страна кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта, че досега никога не сме правили избори по време на пандемия.

Държавният глава Румен Радев заяви, че за парламентарните избори е необходимо да се предприемат мерки, които да защитят здравето, но и да гарантират правото на вот на всички граждани у нас и на българите зад граница.

По думите му трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес:

„Високо доверие в здравните мерки, така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент, защото само легитимният парламент може да излъчи устойчиво, добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел“.

Кметовете настояват за равно право на глас и за карантинираните българи, като се очаква проблем при набирането на желаещи членове на секции, които да влязат в Covid отделенията на болниците, където също ще се гласува.

- реклама -