НСО запазва пълна конфиденциалност по въпроса за охраняваните от службата лица

„Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация.“

Това пише писмо на Националната служба за охрана, изпратено до медиите.

Изявлението на службата е по повод публикации, че депутатът Делян Пеевски се движи с охрана. Той гласува на евроизборите пазен от държавни гардове. Те са край него и през последните два дни в Народното събрание, където депутатът дойде на работа за пръв път от 2 години.

Друг депутат от ДПС, Йордан Цонев заяви, че колегата му идвал рядко в парламента, от съображения за сигурност. Попитан какви са заплахите към Пеевски Цонев насочи въпросите към НСО, които отговарят за охраната.

Още не е свалена държавната охрана и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В края на миналата година Валери Симеонов беше поставил въпроса защо НСО охранява Доган. От отговора на службата стана ясно, че към почетния председател има „рискови заплахи както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея“.

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана, се казва в позицията на НСО.

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани.

- реклама -