НСлС, БОйко Рашков, сигнал, Сийка Милева

НСлС препрати сигнала на Рашков срещу главния прокурор към спецпрокуратурата

От Националната следствена служба препратили сигнала на Бойко Рашков на спецпрокуратурата.

В прессъобщение до медиите от държавното обвинение обявиха,че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства.

Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор, информират от държавното обвинение.

По-рано Рашков поиска националното следствие да се произнесе извършил ли е главният прокурор престъпления.

Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България.

Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство, каза Милева.

Поради това, постъпилият днес сигнал, е изпратен на единствения компетентен в случая орган – Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор.

Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт, категорична е Милева. По думите ѝ европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт.

- реклама -