НСИ: Увеличават се приходите от нощувки на български туристи

През септември приходите на хотелите от нощувки са с 1,5% над нивото на миналогодишните, достигайки 166,7 млн. лв. Това съобщиха от НСИ. Въпреки че общият брой на нощувките през септември е с 2,3% по-малък в сравнение със същия месец на 2018 г.

Отливът обаче се дължи повече на гостуващите чужденци. Тенденцията, забелязана още в разгара на лятото, продължава и през септември, когато има увеличение на българските граждани с 3,3% на годишна база и намаление на чужденците с 0,1%.

При парите, които оставят в хотелите българите и чужденците, има същата тенденция – плащанията на българите се увеличават с 13,8% на годишна база, а на чужденците намаляват с 1,8%.

Дори така обаче печалбите на хотелите от чужденците са все още около три пъти по-големи, отколкото печалбите, осигурявани от родни граждани. При заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди съотношението чужденци – българи също е около 3 пъти в полза на чужденците.

През септември по приходи на хотелите все още води Варненска област, следвана от Бургаска. Област София-град е на трето място, а на четвърто е Добричка област.

- реклама -