бизнес БНБ, депозити, кредити, домакинства

НСИ: Спад с 20% на оборота в търговията на дребно за година

През април 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 19.9% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщиха от НСИ.

През април 2020 г. е регистрирано намаление на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 4.1%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1.8%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 1.4%.

Купуваме по-малко дрехи и обувки

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-голям спад е отчетен в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 28.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – със 17.6%. Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – със 17.8%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.4%.

През април 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9%).

Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 11.7%.

- реклама -