НСИ с проучване за местата за настаняване: 62% от анкетираните смятат да намалят цените на услугите

През април Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване„Места за настаняване“. Целта на изследването е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната. В анкетното изследване „Места за настаняване“ са включени 2336 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване(вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове,хижи,частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над10 легла, които са функционирали през март 2020 година. Участието в изследването е доброволно, като в периода от 8 до 21 април беше предоставена информация от 1088 места за настаняване (46.6% от анкетираните).

При създалата се ситуация 50.4% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.5% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 52.1% -на нощувката.

източник: НСИ

 

По отношение на наетия персонал 40.8% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“-35.4%,и „неплатен отпуск“ -31.7%. От мярката „60/40“са се възползвали 17.6%от мениджърите, а от „дистанционна форма на работа“ -15.1%.

Източник: НСИ

През март по-голяма част от управителите (72.2%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 24.5% от тях посочват, че няма промяна.

Още данни от проучването може да откриете тук.

- реклама -