НСИ БВП икономика, растеж статистика

НСИ намали данните си за растежа на БВП на 3,1%, немислимо е данните да се манипулират

През четвъртото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 32 682 млн.лв., или бележи растеж от 3,1% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година.

Това отчетоха от Националния статистически институт, предаде БГНЕС.

Преди две седмици, обаче, националната статистика оповести, че очаква ръст на БВП на годишна база в размер на 3,5%. Това, обаче, бяха експресни данни, които сега са преизчислени.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2019 г. възлиза на 28 359 млн.лв.

От предварителните данни става ясно, че аграрният сектор запазва позициите си, а индустриалния увеличава дела с 1,6% до 23,5%. Инвестициите формират 20,8% от произведения БВП. Външнотърговското сало от стоки и услуги е положително.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 73.7% при 75.3% през съответния период на предходната година. Заетите лица в икономиката са 3 372,5 хил., а общият брой отработени часове е 1 417,8 милиона.

Данните бяха представени от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски и от Елка Атанасова, директор на дирекция „Маркроикономическа статистика“.

Преди две седмици депутатът от БСП Румен Гечев обвини управляващите в манипулация, тъй като според него данните за вноса не били изчислени правилно.

Данните за Брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират или изкуствено да завишават.

Това заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски в тази връзка.

„Нашите специалисти вече няколко пъти обясниха, че методите, по които се изчислява БВП и оттам трябва да се види, че е невъзможна такава манипулация да се направи по желание на който и да е – дали да разкрасяваме едни данни или обратно да занижаване. Аз не мога да си отговоря на въпроса как това може да се случи. Дори го възприемам като обида към нашата работа, че някой може да извърши такава манипулация. Няма как да стане“, категоричен е Цветарски.

Председателят на НСИ обясни, че ясно са показани компонентите как се изчислява БВП, видни са и отчетите от съответните фирми, отчетите за внос и износ.“Всичко това са документи, не могат да бъдат подменени“.

Цветарски отрече и твърденията, че растежът се завишава заради кандидатстването за „чакалнята“ на еврозоната.

„Това пък изобщо не е в моята сфера, тъй като ние не се интересуваме от политическия резултат впоследствие. Ние държим да произведем информацията, за която гарантираме, че е качествена. А по-нататък тя за какво ще бъде използвана, аз лично не поемам отговорност. Но и като човек, честно казано не разбирам, каква би била връзката между БВП и „чакалнята“ за еврозоната“, признава Сергей Цветарски.

- реклама -