хората българи Тренд самота проучване въпроси бедност Маркет линкс, партии, изобри, общество

НСИ: Към 4 октомври 74,8% от населението е преброено

Към 4 октомври има преброени 2 771 000 лица от преброителите, заедно с 2 404 000 електронно преброени, имаме общо 5 176 000 лица към вчера, което е 74,8% от населението, съобщиха от НСИ. Преброяването с преброители ще продължи до 20 часа на 10 октомври, като на този етап не се предвижда ново удължаване.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски обясни, че е регистриран висок процент на отказали се преброители. По думите му основната причина е епидемичната обстановка. „Всички преброители са инструктирани и снабдени с всички средства, инструктирани са да не осъществяват близък контакт на разстояние поне 1,5 метра“, обясни Цветарски. Въпреки това само за София липсват 600 преброители, за да бъде завършено нормално преброяването на населението.

Най-добре върви процесът в Северозападна България – във Видин, Враца, Монтана и Ловеч има над 85% преброено население. Русе, Велико Търново, Перник и Кюстендил също са с над 85%.

От днес 45 изнесени центъра помагат в процеса на преброяването, съобщиха от Националния статистически институт, като уточняват, че за тези, които целенасочено пречат на преброяването, ще има глоби.

Сергей Цветарски потвърди, че има случай в Пернишко, при който мъж е стрелял с газов пистолет по преброител. „В неделя следобед мъж, който е бил посетен от наш преброител, е заплашил и произвел изстрел с газов пистолет по преброителката в село Ярджиловци. Жената е отишла на адреса на човека, за да го преброи, легитимирала се е отдалече, въпреки това срещу нея е произведен изстрел, по нейните думи, с газов пистолет“, обясни Цветарски.

- реклама -